Solenergi kan bli en bro til fremtiden

ARENDAL: Solenergi ble et tema på Broen til framtiden-arrangementet under Arendalsuka. – Potensialet er enormt, mener Norsk Solenergiforening.

(Tekst og foto: Nina Hanssen)

Det var fullt i lokalet som LO hadde leid under Arendalsuka, da forbundsleder Mette Nord fra Fagforbundet åpnet seminaret for Broen til framtiden.

De som holdt foredrag var Rolf Røtnes fra Samfunnsøkonomisk analyse, Ragnhild Bjelland Hanley fra Norsk solenergiforening, forbundsleder Jan Olav Andersen fra EL & IT og nestleder i HK Christopher Beckham.

Blant publikum var det representanter både fra fagbevegelsen, miljøbevegelsen, kirken og forskermiljøet som er opptatt av å bygger en klimaløsning nedenfra.

Målet med samarbeidet er at de vil ha et krafttak for klima og arbeidsliv, samtidig som de mener landet har et ansvar å kutte i petroleumsutvinningen.

Kvinner tenker på kloden

Fagforbundets leder Mette Nord mener det er avgjørende at alle nå tenker på hvordan vi kan klare å skape et nullutslippsamfunn. Da holder det ikke bare med elbilsatsing.

– Vår velferd er ikke avhengig av oljeutvinningen, så vi trenger ikke frykte for denne overgangen. Blant befolkningen nå, er det et flertall for å skape et mer bærekraftig samfunn og det er et lite skille her. Det virker som at middelaldrende menn er mer opptatt av hva vi skal leve av, mens kvinner mener det nå er viktigst at vi har en planet å leve på, sa hun i sin innledning.

Nord mener det er store muligheter for å skape nye grønne arbeidsplasser. Dette bekreftet også Rolf Røtnes, som presenterte rapporten de utga tidligere i år, og ikke minst generalsekretær Ragnhild Bjelland Hanley i Norsk solenergiforening.

Nok sol i Norge

– Først vil jeg si at det ER nok sol i Norge til at vi kan utnytte solenergi i mye større skala. Blant annet kan dette brukes i flere bygg slik at dette frigjør energi som kan brukes til noe annet, sa hun.

Hanley mener det er viktig at man bygger opp et godt hjemmemarked for dette, som igjen kan skape mange arbeidsplasser. I tillegg kommer enda flere arbeidsplasser i knyttet til teknologi rundt solenergi.

– Det vi må huske på, er at hjemmemarked kan bli et springbrett til eksport til utlandet. Allerede nå er mange norske bedrifter involvert i solenergi og vi har høy kompetanse. Dette bør flere politikere merke seg, sier hun.

Hun synes det virker som dette glir mer og mer inn i bevisstheten til norske politikere, selv om hovedfokus fortsatt er på olje og gass.

– Potensialet vekst for solenergi er enormt og jeg er superglad for at vi diskuterer dette her i dag, sier hun.

Les hele artikkelen på frifagbevegelse.no.