Ja eller nei til solenergi på gården?

Landbruksbygninger har store takflater med god plass til anlegg for miljøvennlig solenergi. Dette kan være en god investering, men ikke for alle. Derfor holder Norges Vel og Solenergiforeningen kurs for bønder der de lærer å beregne om de bør si ja eller nei til å bygge ut et solenergianlegg på sin gård.

Tekst: Anne Tollerud

To som har deltatt på kurs og blitt anbefalt å gjøre en slik investering er Eli Ording og Harald Reierstad på Søndre Haugen gård på Kløfta.

- Det virker lovende at vi ble anbefalt å investere. Vi har vurdert solenergi i et par år, men det må jo være økonomisk forsvarlig i tillegg til å være miljøvennlig. Gjennom disse kurskveldene har vi fått kartlagt og beregnet at dette er lønnsomt for oss. Vi har også fått informasjon om tilskuddsordninger, og skal søke om tilskudd fra Innovasjon Norge. De forutsetter at man også investerer i et biofyringsanlegg for flisfyring eller tilsvarende, så det skal vi se på videre nå, sier Ording og Reierstad.

Les hele saken her.

Kurset på Hellerud var populært og ble raskt fulltegnet. I januar holdes et nytt kurs i regi av Klima Østfold / Fylkesmannen i Østfold. Ta kontakt med Norsk solenergiforening eller Norges Vel dersom dette er et opplegg som er ønsket i din region.